dec 07

Forhøjet risiko for partnerdrab i det første år efter skilsmissen

I det første år efter et samlivsbrud er risikoen for at manden begår drab stærkt forøget idet tre fjerdedele af mænds drab på ekskærester netop sker indenfor det første år.

På denne baggrund bør lovgivningen laves om, så ingen kvinder eller børn tvinges til at have kontakt med en mand på grund af samværsordninger, tvungne møder i statsforvaltningen eller lignende, hvis der er tegn på fare baseret på mandens tidligere og nuværende handlinger, hans personlighedsprofil eller hans ytringer og attitude.

Det har længe været kendt – også i følge danske undersøgelser – at risikoen for at en kvinde bliver slået ihjel stiger omkring et samlivsbrud. Desværre laves der ikke længere så dybtgående og systematiske undersøgelser her i Danmark, som der fandtes tilbage i 90-erne. I Storbritannien havde man lignende problemer. Men nu har nogle frivillige organisationer  sat sig for at registrere og kortlægge de drab på kvinder, som bliver begået og der kan på denne baggrund drages nogle konklusioner.

Det viste sig, at mere end 900 kvinder blev dræbt af mænd i England og Wales i løbet af en periode på seks år fra 2009 til 2015, de fleste af deres nuværende eller tidligere partnere, ifølge den første detaljerede analyse af mænds dødbringende vold mod kvinder i disse lande.

The Femicide Census, der sporer og analyserer omstændighederne for kvindelige drabsofre dræbt af partnere, tidligere partnere, mandlige slægtninge, bekendte, kolleger og fremmede kvinder, blev udviklet af nia, en velgørende organisation dedikeret til at bekæmpe vold mod kvinder og Women’s Aid.

Mellem 2009 og 2015 blev 936 kvinder dræbt af mænd ifølge undersøgelsen. Af disse blev 598 (64%) dræbt af deres nuværende eller tidligere partnere og 75 (8%) af deres sønner.

Polly Neate, den administrerende direktør for Women’s Aid, udtalte til The Guardian: “Drabet på kvinder, især når kvinder bliver dræbt af en voldelig partner eller ekspartner, er ofte rapporteret som en isoleret hændelse.

“Vi accepterer dødbringende vold fra mænd som en uundgåelighed, ikke et bevidst valg, som en mand har gjort for at afslutte en kvindes liv. Denne farlige kultur skal ændres. ”

“Vores indledende analyse viser, at disse drab er ikke isolerede hændelser, for mange af dem fulgte et lignende mønster af vold og var overlagte forbrydelser. ”

Knap halvdelen af kvinderne blev dræbt med knive. Et skarpt instrument blev anvendt i 426 tilfælde af kvindedrab, defineret som drab på kvinder, fordi de er kvinder. I 290 af drabene var gerningsmanden kvindens nuværende eller tidligere partner.

Kvinder løber en væsentlig risiko for dødelig vold, når de adskilles fra en voldelig partner, viser tallene. Omkring tre fjerdedele af de kvinder, som blev dræbt af en tidligere partner eller ægtefælle døde inden for 12 måneder efter at de gik fra hinanden.

Kvinder i alle aldre kan være ofre for kvindedrab. Folketællingen fandt, at 149 kvinder i alderen over 66 blev dræbt i England og Wales i perioden.

Kvindedrab er en førende årsag til for tidlig død for kvinder, men der er begrænset forskning på området, ifølge grupperne bag undersøgelsen.

I 2011 viste ”Global Undersøgelse af drab” udgivet af FN’s Kontor for Narkotika og Kriminalitet , at mens der havde været en nedgang i antallet af drab på verdensplan, var antallet af kvindedrab steget.

Regeringen opfordres af organisationerne til at gøre en hurtig indsats, herunder sikre, at specialiserede indenlandske centre vedrørende misbrug og seksuel vold har en bæredygtig, langsigtet finansiering, og midler til rådighed for specialiserede projekter for kvinder på vej væk fra prostitution. Organisationerne ønsker også at få de relevante myndigheder til at anerkende, at kvinder er særligt udsatte, når de forlader et voldeligt forhold.

Ingala Smith sagde: “Jeg begyndte at tælle døde kvinder tilbage i januar 2012. I de første tre dage af året, blev otte kvinder dræbt af mænd” og fortsatte:

“Jeg lavede et notat om deres navne, bare som hjælp i optællingen, og derefter forekom det ikke rigtigt til at stoppe igen. Hvornår kan man sige, at den næste kvinde ikke tæller?”

Kilder:

The Guardian, 7.12.2016, Men killed 900 women in six years in England and Wales, figures show. Government urged to protect long-term funding for domestic abuse services as study reveals scale of deadly male violence

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.