dec 06

Mænd tegner sig for ni ud af ti sager om partnervold

I ni ud af ti sager om partnervold er voldsudøveren en mand

I alle sager om partnervold tegnede mænd sig for 93 pct. i 2005! Det betyder, at det stadig er mænds vold imod kvinder, som er det helt store problem, når det gælder vold i nære relationer uanset om det drejer sig om forhold imellem to af samme køn eller om parforhold imellem kvinder og mænd.

 

Mere end ni ud af ti politianmeldelser om vold i parforholdet vedrører mænd, som tæver, mishandler eller på anden måde begår vold imod et andet voksent menneske, som de bor sammen med.

Ni ud af ti drab bliver begået af mænd

Omtrent hver sjette uge ender det i drab, som mænd begår imod en nuværende eller tidligere kvindelig partner. Helt generelt bliver også ni ud af ti drab begået af mænd. Tendensen findes også tilsvarende i andre lande.

Mænd er statistisk set langt farligere at bo sammen med end kvinder er. Det gælder uanset om det drejer sig om vold, drab eller seksuelle overgreb. Og potentielle ofre kan være et barn eller en partner af enten det ene eller det andet køn.

En amerikansk undersøgelse viste for nogle år siden, at risikoen for at et barn blev udsat for overgreb var mindst i familier bestående af to kvinder samt et eller flere børn. Dvs. at fraværet af mænd betød øget sikkerhed for børnene. Det er nok en sandhed, som ikke alle mænd har lyst til at høre. Men undersøgelsen afspejler bare det faktum, at kvinder har en betydeligt fredeligere adfærd generelt betragtet sammenlignet med mænd.

Susanne Staun, som  foruden sit virke som forfatter også skriver for Berlingske samt har bloggen Mareridt, er gået i dybden med tallene på baggrund af anerkendte danske undersøgelser og hjælp fra en forsker.

Når mænd er ofre for partnervold, er det i to ud af tre tilfælde en anden mand, som står bag overfaldet eller volden

I artiklen ”Partnervold imod mænd” fra december 2016 kan man læse, at selv når manden er den forurettede part i en politianmeldelse angående partnervold, er det i to ud af tre tilfælde (68 pct.) en anden mand, som har begået volden. Det vil altså sige, at det meste af partnervolden imod mænd bliver begået i homoseksuelle forhold, hvor to mænd bor sammen.

Det betyder altså, at der i homoseksuelle forhold med to mænd er en øget risiko for vold, mens der i homoseksuelle forhold imellem kvinder er en mindre risiko for vold.

Kriminalstatistikken fra 2005 viser nemlig, at der er næsten 50 gange større risiko for at voldsudøveren er en mand end en kvinde, når en kvinde anmelder partnervold. Mænd tegnede sig således for 98 pct. af alle anmeldelser om partnervold begået imod en kvinde i  2005!

Angående at tallene er fra 2005 og ikke nyere: dette er et resultat af, at skiftende regeringer ikke har prioriteret dette område og at de ikke har sørget for at undersøgelserne blev opdateret. Intet tyder dog på, at billedet skulle være væsentligt anderledes i dag.

Kilder:

Partnervold mod mænd: 68% af voldsudøverne er mænd, 5.12.2016, Susanne Staun, bloggen Mareridt – Korrektiv til den nationale myte om Forældreansvarslovens fortræffeligheder, som den i dag udbredes af regeringen, fædrerettighedsorganisationer, medier og aktører, der lukrerer på den.

Mænds vold mod kvinder – Omfang, karakter og indsats mod vold – 2007 Udgivet i et samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og Minister for Ligestilling Skrevet og redigeret af Karin Helweg-Larsen og Marie Louise Frederiksen Statens Institut for Folkesundhed

Vold mod mænd i Danmark, Omfang og karakter – 2008, Minister for Ligestilling, Statens Institut for Folkesundhed; Syddansk Universitet

Child Abuse Rate At Zero Percent In Lesbian Households, New Report Finds

Huffington Post, 11/10/2010 ET | Updated Nov 17, 2011

Los Angeles, CA — The Williams Institute, a research center on sexual orientation law and public policy at UCLA School of Law, has announced new findings from the U.S. National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), the longest-running study ever conducted on American lesbian families (now in its 24th year). In an article published today in the Archives of Sexual Behavior, the 17-year-old daughters and sons of lesbian mothers were asked about sexual abuse, sexual orientation, and sexual behavior.

The paper found that none of the 78 NLLFS adolescents reports having ever been physically or sexually abused by a parent or other caregiver. This contrasts with 26 percent of American adolescents who report parent or caregiver physical abuse and 8.3 percent who report sexual abuse.”

VOLD I NÆRE RELATIONER OMFANG, KARAKTER, UDVIKLING OG INDSATS I DANMARK af Karin Helweg-Larsen i samarbejde med Ministeriet for Ligestilling og Kirke, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, København 2012.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.